اصول طراحی فضای سبز میدان شهری

اصول طراحی فضای سبز میدان شهری

فضای سبز میدان شهری

فضای سبز میدان شهری

فضای سبز میدان شهری یک فضای عمومی است که به تمام افراد شهر، خدمت می کند. فضای سبز میدان می تواند محلی برای عبور افراد پیاده، جایی برای آثار هنری عمومی، محیطی برای تفریح و استراحت یا محلی برای مخفی کردن ویژگی های امنیتی برای ساختمان های مهم باشد. در واقع میدان ها از ویژگی های مهم و مفید خیابان ها و بزرگراه های شلوغ  هستند.

فضای سبز میدان مانند فضای سبز پارک یک ساختمان برای شهر است که به بازدیدکنندگان خوش آمد گفته و به آنها برای حرکت درون شهری، جهت می دهد.

فضای سبز میدان شهری

فضای سبز میدان شهری

طراحی فضای سبز میدان شهری


جاذبه های محیطی

مهمترین نکته در طراحی فضای سبز میدان و فضاهای عمومی، نحوه استفاده از آنها در آینده و به صورت بالقوه است. میدان ها باید به گونه ای طراحی شوند که مجموعه ای از کاربردها از جمله کارهای فعال یا غیرفعال، رسمی یا غیر رسمی، گروهی یا فردی، برنامه ریزی شده یا خودجوش را شامل شوند. فضای سبز میدان باید افراد را برای مشارکت در برنامه ها دعوت کند (به عنوان مثال، مانند فضای سبز تالار با ارائه صندلی، میز و سایه، فضایی برای خوردن ناهار یا پیک نیک ارائه می دهند). علاوه بر این موارد، بهتر است انعطاف کافی برای این که افراد از آن بهره ببرند را داشته باشد، به عنوان مثال داشتن یک فضای سایه برای بازی کودکان بسیار مناسب است.

دسترسی

  • دسترسی به میدان: تیم طراحی فضای سبز باید این اطمینان را حاصل کند که فضای سبز، تغییر سطح یا دیگر موارد معماری، مانع از دسترسی افراد به امکانات رفاهی میدان نشود. این امکانات می تواند شامل آثار هنری، آب نماها، صندلی، محل نشستن یا غیره باشد.
  • مسیرهای دسترسی: سنگ کف و سایر سطوح سخت باید با شیب های سازگار با استانداردها به گونه ای باشند که آب باران را به خوبی هدایت کنند. سنگ‌فرش باید برای ویلچر، کالسکه، واکرها یا عصاها طراحی شود؛ در عین حال زیباسازی فضای سبز را به هم نزند. مسیرهای سبز یا خاکی نیز باید به خوبی نگهداری شوند تا بتوان از آنها به عنوان مسیر دسترسی استفاده کرد.
دسترسی

دسترسی

زیبایی شناسی

  • مصالح: از مصالح، مبلمان و آثار هنری مناسب برای بازتاب ماهیت فضای سبز میدان خود استفاده کنید.
  • آب نماها: از آب معمولا به عنوان یک عنصر بصری و صوتی همزمان استفاده می شود. با این حال، آبنما نباید به یک گزینه مورد نیاز به تعمیر و نگهداری دائمی تبدیل شود. در آب و هوای سردتر، همچنین باید شرایط خاموشی و زهکشی آسان آنها نیز فراهم شود.
  • مجسمه ها: مجسمه های درون فضای سبز شهری معمولا باید توسط شهرداری تایید شوند. گاهی اصلا مجسمه ساز با یک قرارداد جداگانه انتخاب می شود. در هر صورت حضور آن ها در میدان شهری و نحوه دسترسی افراد به آن باید راحت و ساده باشد.

طراحی فضای سبز بسیار گسترده و چالش برانگیز است، بنابر منطقه ای که قرار است این طراحی برای آن انجام شود، باید اطلاعات کافی کسب کرده و برای آن برنامه ریزی شود. طراحی فضای سبز میدان شهری نیز بخشی از این طراحی است که ما در شرکت گل پونه مهر نقش جهان با آن روبرو هستیم. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

زیبایی شناسی

زیبایی شناسی

مقرون به صرفه

  • نگهداری مقرون به صرفه: باید از این که نگهداری معمول و پیگیرانه فضای سبز میدان، آب نماها و آثار هنری با کمترین هزینه صورت می پذیرد، مطمئن شوید.
  • استفاده از مواد و مصالح با دوام: مصالح فضای سبز، امکانات رفاهی و مبلمان باید در مقابل عوامل طبیعی و غیر طبیعی خرابی مقاوم باشد. بهتر است از فلزاتی استفاده شود که نیاز به رنگ آمیزی مکرر نداشته باشند.

حفاظت از آثار تاریخی

  • طراحی دوباره: تیم طراحی ممکن است نیاز به حفظ، مرمت، بازسازی یا نوسازی یک فضای سبز میدان شهری قدیمی داشته باشد؛ در این راستا باید به وضعیت تاریخی و اهمیتی که در فضای شهری داشته است، احترام گذاشت. انتخاب و الزامات بر طراحی، ساخت، کاربری و هزینه ها موثر خواهد بود.
  • احترام به المان های تاریخی: در صورت امکان از المان های تاریخی دوباره استفاده کنید؛ برای این کار بهتر است که ترمیم شوند تا طول عمر آنها در شرایط فرهنگی جامعه بیشتر شود.
  • انطباق فضای سبز میدان شهری قدیمی با استانداردهای جدید: بیشتر میدان های تاریخی گذشته با استانداردهای جدید هماهنگ نیستند، بنابراین باید تجزیه و تحلیل دقیقی انجام شده، اهمیت تاریخی میدان بررسی و در عین حال با استانداردهای فعلی هماهنگ شود.

امنیت

  • المان ها و جدول ها: برای این که ماشین ها به صورت تصادفی یا حتی به عمد، وارد فضای سبز میدان شهری نشوند، توصیه می شود که موانعی در امتداد مرز میدان نصب شود. این مرزها می تواند تیرهای ساده یا عناصری از فضای سبز باشند. پله، جدول، مجسمه، آب نما یا گیاهان می توانند برای افرادی که به سراغ میدان می روند جذاب باشد.
  • چاه: بهتر است هیچ چاهی در فضای سبز میدان شهری به خصوص در ورودی ها و محلی که افراد پیاده از آنها عبور می کنند وجود نداشته باشد.
امنیت

امنیت

پایداری

  • برنامه ریزی برای محل: میدان های ورودی حداقل باید دارای شیب های 1 درصدی یا حداکثر 5 درصدی باشند تا امکان جاری شدن مناسب آب باران فراهم شود. در مناطقی که بارش برف وجود دارد، باید تدابیری برای انباشن برف از راهروها یا پارکینگ ها و دیگر قسمت های میدان، در نظر گرفته شود.
  • المان های فضای سبز میدان: مناظر و پوشش های گیاهی باید در طراحی فضای سبز میدان در نظر گرفته شود تا به این ترتیب میزان گرما را کم، هوا را تمیز و باعث کاهش دمای محیط، کاهش طوفان و همچنین اضافه کردن گونه های حیوانی و سایه ها به محیط شود.
  • مدیریت آب طوفان: در مکان هایی که آسفالت شده است شیب های حداقل 2 درصدی باید وجود داشته باشد تا زهکشی مثبت آب‌های سطحی ایجاد شود.
  • صرفه جویی در مصرف آب: مصرف آب باید پایین نگه داشته شود، به ویژه در آب و هوای بسیار خشک با نرخ تبخیر بالا. منابع آب غیر آشامیدنی ممکن است برای آب نماها و نگهداری فضای سبز در نظر گرفته شود.
  • صرفه جویی در مصرف انرژی: وسایل روشنایی، تابلوهای راهنما و سایر تجهیزاتی که مصرف انرژی معقول و کمی دارند را می توان در میدان گنجاند و در مصرف انرژی صرفه جویی کرد.
فضای سبز میدان

پایداری