اصول طراحی سیستم آبیاری فضای سبز

اصول طراحی سیستم آبیاری فضای سبز

سیستم آبیاری فضای سبز

سیستم آبیاری فضای سبز

هیچ منظره و باغی بدون سیستم طراحی مناسب آبیاری کامل نیست. برای اجرای سیستمی که هم هزینه معقول و هم قابلیت کم کردن میزان آب مصرفی را داشته باشد، نیاز است از قبل درباره آن برنامه ریزی کنید. برپایی سیستم آبیاری فضای سبز باید بر اساس فضای سبز طراحی شود.

امروزه اکثر افراد به دنبال این هستند که دنیا را به جای بهتری تبدیل کرده و اثر پای خود را روی زمین کمتر کنند. یکی از راه هایی که علاقه مندان به باغ و فضای سبز می توانند با استفاده از آن به طور قابل توجهی به بهبود شرایط زمین کمک کنند این است که در برنامه ریزی سیستم آبیاری فضای سبز از روش های مبتکرانه که باعث کاهش مصرف آب می شود، استفاده نمایند.

سیستم آبیاری فضای سبز

سیستم آبیاری فضای سبز

تجهیزات لازم برای طراحی سیستم آبیاری فضای سبز


با وجود تنوع در محصولات، تجهیزات و لوازم جانبی، ممکن است تصمیم گیری برای شروع کار، کمی دشوار باشد. عوامل مختلفی وجود دارند که بهتر است قبل از هرکاری، آن ها را درنظر داشته باشید.

این عوامل شامل نوع گیاهان و گل هایی است که می خواهید از آنها مراقبت کنید، به عنوان مثال سبزی ها، چمن، بوته، پرچین یا گل‌ها. هر یک از این نوع گیاهان دارای زیرگروهی هستند و هرکدام به نوعی از سیستم آبیاری فضای سبز نیاز دارند.

برای مثال، بوته ها و پرچین ها، مقاوت بیشتری دارند، برای همین نیاز به آبیاری زیاد ندارند. در حالی که گیاهان چند ساله خاص به مقدار قابل توجهی نور خورشید و آب نیاز دارند. دانستن نوع گیاهانی که در باغ خود می کارید می تواند به نوع طراحی سیستم آبیاری فضای سبز شما کمک بسیاری کند.

طراحی سیستم آبیاری فضای سبز و روش های آن


اولین قدم برای طراحی مناسب آبیاری در نگهداری فضای سبز، نقشه برداری از باغ یا فضای سبز مورد نظر شماست. تهیه یک نمودار ساده از فضای سبز و گیاهان آن، به شما کمک می کند تا سیستمی را طراحی کنید که بیشترین پوشش را داشته و به رشد گیاهان سبز و سالم کمک کند.

طراحی سیستم آبیاری فضای سبز

طراحی سیستم آبیاری فضای سبز

بعد از اتمام طرح، به دلیل کمکی که این تصویر به شما می کند، توانایی بیشتری برای تصمیم گیری در انتخاب نوع طرح آبرسانی خواهید داشت. این کمک تصویری از فضای مورد نظرتان، برای اینکه لوله ها و تیوب ها را در کجا قرار بدهید و چه میزان جریان آب برای پوشش دادن کل محیط نیاز است، بسیار مفید خواهد بود.

بعد از اتمام این بخش از برنامه ریزی، می توان به فاز بعدی رفته که سنجش مزایا و معایب طرح سیستم آبیاری فضای سبز به صورت نوین مانند آبیاری قطره ای یا قدیمی مانند آبیاری بارانی است.

در حالی که هر دو سیستم مزایا و معایبی دارند، با این حال تصمیم گیری در واقع وابسته به نیازهای فردی و فضای سبز مورد نظر شماست. به عنوان مثال، برای باغ ها و فضای سبز کوچک‌تر، سیستم آبیاری فضای سبز از روش آبیاری قطره ای مناسب تر است. در این حالت جریان آب به سیستم ریشه ها متمرکز می شود و یک محیط غنی از رطوبت را برای این فضا ایجاد کرده که باعث سرسبزی بیشتر محیط می شود.

در مقابل، فضای بزرگتر با استفاده از سیستم آبیاری بارانی سنتی آبیاری می شود. در این سیستم، آب به صورت مه در محیط پخش شده و با کمترین میزان آب هدر رفته، کل منطقه با قطرات آب مانند شبنم، پوشیده می شود. به هرحال هر دو این سیستم ها به صورت مساوی بر اساس نیاز شما مؤثر هستند.

به یاد داشته باشید، هزینه ای که می خواهید بپردازید و نوع باغ یا فضای سبز، نوع طراحی سیستم آبیاری فضای سبز مفید و صحیح را به شما نشان داده و انتخاب را برای شما راحت‌تر می کند.

چگونه سیستم آبیاری فضای سبز باعث صرفه جویی در مصرف آب می شود؟


برای بسیاری از ما، سیستم آبیاری فضای سبز متشکل از یک شلنگ باغ است که به صورت دستی روی هر تعداد گیاهی که پوشش بدهد می چرخانیم و آبیاری می کنیم. این روش معمول برای نگهداری از فضای سبز حیاط خانه‌مان است، حتی ممکن است که باغ را بی رویه اشباع کنیم تا در نهایت یا از گرما یا از وزن شلنگ خسته شویم.

برخی از ما که کمی پیشرفته تر هستیم، برای آبیاری فضای سبز خود از سیستم آبیاری قطره ای استفاده می کنیم. اما مساله این است که بارها دیده ایم بعضی از چمن ها از آب اشباع شده و حتی آب به خیابان و پیاده رو نیز نشت کرده است. اینجاست که یک طراحی سیستم آبیاری فضای سبز می تواند اهمیت خود را نشان دهد.

سیستم آبیاری سنتی (آبیاری بارانی)

اولین نوع سیستم آبیاری فضای سبز سیستم آبیاری بارانی است. اگر حوصله و دانش کافی برای نصب لوله ها، سرآبپاش ها و تایمر دارید، این نوع بسیار مفید خواهد بود. این سیستم در صورتی که به درستی استفاده شود، هم از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بوده و هم باعث صرفه جویی در مصرف آب می شود.

سیستم آبیاری سنتی

سیستم آبیاری سنتی

راه درست چیست؟ خب اگر شما بگذارید سیستم آبیاری بارانی‌تان بدون مشخص کردن زمان مشخصی به صورت مداوم کار کند تا جایی که خاک را در آب غوطه ور کند، مسلماً به هیچ عنوان در مصرف آب صرفه جویی نخواهد شد. علاوه بر این، این کار می تواند باعث ایجاد بیماری هایی شود که گیاهان در اثر رطوبت زیاد با آن درگیر خواهند شد. برای این که این روش مفید باشد، باید از تایمرهایی استفاده کنید که در زمان مشخصی از روز که احتمال تبخیر کمتر است، تنظیم شوند، آن هم در روزی که آفتاب سوزان نیست.

همچنین، باید سرآبپاش ها را در مکان هایی استراتژیک قرار دهید که بتواند کل باغ را در پوشش خود قرار دهد و آبی که اسپری می کند مانند غباری از آب اثری همچون شبنم روی گیاهان داشته باشد.

سیستم آبرسانی فضای سبز در حین این که فضا را سرسبز و سرزنده نگه می دارد، نه تنها باید مصرف آب را کاهش دهد بلکه باید هزینه ها را نیز کمتر کند. برای مشاوره درباره بهترین نوع طراحی سیستم آبرسانی فضای سبز مورد نظر خود با شرکت گل پونه مهر نقش جهان، تماس بگیرید.

سیستم های آبیاری قطره ای

سیستم آبیاری فضای سبز قطره ای سیستمی است که برای انتقال آب کافی، فقط به لوله آب دارای منفذهای کوچک نیاز دارد که آن را به هرکدام از گیاهان و ریشه آن‌ها برساند. این لوله ها قطره های آب را در صحیح‌ترین مکان ممکن با سرعت مناسبی به خاک منتقل می کنند.

پتانسیل صرفه جویی در مصرف آب در این روش انتقال بسیار مشهود است. این روش، صرفه جویی در مصرف آب را آسان‌تر و کارآمدتر می کند، زیرا فقط آب را به مکان مورد نیاز انتقال می دهد.

از آنجا که سوراخ های لوله بسیار به زمین نزدیک هستند، احتمال تبخیر آن کمتر است و با شانس بالایی قطرات به محل مورد نظر خواهند رسید. همین باعث می شود که ضایعات کمتری نیز داشته باشد. همچنین می توان گفت این نوع آبیاری برای فضای سبزهای خاص مانند روف گاردن مناسب‌تر است. در نگهداری از فضای سبز در زمستان نیز نوعی از آبیاری باید استفاده شود که از از آسیب به درخت جلوگیری کند.

هر سیستم آبیاری فضای سبز را که انتخاب می کنید باید براساس نیاز شما طراحی شود ولی در عین حال در مصرف آب نیز صرفه جویی کند. روش سنتی تنها به کمی هوشمندی، تدبیر و برنامه ریزی برای صرفه جویی در مصرف آب نیاز دارد.